Hero standard dukning syrener px

5 INSPIRERANDE TIPS INFÖR SOMMARENS DUKNING

SKAPA EN SOMMARIDYLL

Sommar är den perfekta tiden för att njuta av soliga dagar och ljumma kvällar tillsammans med vänner och familj. Med rätt dukning kan du förvandla din matplats till en idyll för sommarens festligheter. Nedan listar vi våra fem viktigaste tips för att skapa den perfekta sommardukningen.

1. FIN SOMMARDUKNING MED PLATS FÖR MÅNGA  

Sommarens alla festligheter behöver bra möbler, om det så är en sommarfest, en enklare middag i trädgården, midsommar, student eller bröllop. Möblerna blir en väsentlig del när man vill få plats med många gäster oavsett om du dukar upp inomhus eller utomhus. En dukning med långbord eller flera mindre bord kommer att kräva sina stolar. Här blir förlängningsbara matbord perfekta tillsammans med stapelbara stolar, pallar och stolar i allmänhet en ovärderlig tillgång.

Var inte rädd för att blanda upp stolarna du vanligtvis har vid matgruppen med utemöblerna och köksstolarna. En blandning av olika stolar skapar karaktär och ger en lekfull känsla till dukningen och till festen. Med förutsättningen att det är fint väder, våga ta ut dina matstolar och köksstolar i trädgården eller på uteplatsen för att skapa fler sittplatser. 

vilda blommor svart bord px
svart matbord ljusstakar blommor px

2. DEKORERA SOMMARBORDET MED NATURLIGA INSLAG

Sommaren är en årstid med en oändlig tillgång till naturens skönhet i olika former. Ett sätt att väva in naturen och skapa en personlig och unik touch är att ta in blommor från trädgården, plocka blommor i vägkanten eller på ängen. Sätt blommorna i en vas eller lägg en blomma på varje tallrik för ytterligare personlig effekt, det behöver inte vara likadana blommor på varje tallrik – låt fantasin få flöda.

Skapa de bästa förutsättningarna för din sommardukning med en bra bas. Ska man ha duk eller inte? Det finns många fördelar med att lägga på en duk på bordet eftersom den till viss del skyddar bordsskivan. En lätt linneduk i en ljus neutral färg ger en bra bas som förstärker porslin och dekorationerna i dukningen.

Vill du hellre ta fram bordets naturliga ådring och karaktär skippar du duken och låter bordet få komma fram, ta plats och bli en naturlig del av dukningen. För att skydda bordet kan du enkelt och stilrent duka med underlägg i stället.

dukning syrenerpx
sommardukning syrener tallrik px
dukning syrener px

DEKORERA RUNDA OCH REKTANGULÄRA BORD

När du dekorerar ett runt bord är det fint att ha en stor vas med blommor i mitten för att sedan komplettera med blommor på servetten eller tallriken.

Om du ska duka upp ett avlångt bord, rektangulärt eller ovalt, blir det väldigt effektfullt att använda sig av mindre vaser som man smyckar med färre blommor. Varva med låga ljuslyktor och höga ljusstakar för mer effekt och mysfaktor när det börjar skymma.

3. LEKFULLA INSLAG I DUKNINGEN

Våga blanda både färgerna på servetterna och hur du väljer att vika dem. Porslin är ett annat sätt att skapa en lekfull och effektfull dukning. Blanda ljusa tallrikar med färgglada skålar ämnade för förrätten och vem har sagt att det måste vara samma färg på skålarna? Testa att blanda!

Glas går också utmärkt att blanda, det ger ytterligare karaktär och lekfullhet till dukningen. Vilket inkluderar både vinglas och vattenglas. När du väljer att blanda servetter, porslin eller glas i dukningen sätter du också tonaliteten för en avslappnad middag.

sommardukning beigetallrik gron skal px
sommardukning gronaservetter px
sommardukning sallad px

4. EN NEUTRAL DUKNING

Föredrar du däremot en mer neutral dukning rekommenderar vi att du låter möblemanget med stolar och bord få vara middagens centrum. Duka upp med tallrikar och skålar i en neutral färg tillsammans med linneservetter som enkelt och elegant placeras mellan tallriken och skålen.

För att undvika att gästerna måste sträcka på sig lite extra för att se bordsgrannen mitt emot, är ett enkelt trick att i stället för att ha vasen med blommor mitt på bordet, att ställa dem vid på ena sidan av bordet i stället. Blommorna och dekorationerna förhöjer fortsatt dukningen med sin ofta färgsprakande närvaro, men blir mer som ett kreativt konstverk som talar för sig själv vid sidan av, utan att störa middagen eller den neutrala dukningen.

Emmett vitpigmenterat matbord neutraldukning px

En fin sommardukning som passar både till vardags, middag och fest.

sommardukning neutral emmett vitpigmenterat px

5. ADDERA PERSONLIGA DETALJER OCH MYSBELYSNING

Låt dina gäster känna sig lite extra välkomna genom namnskyltar vid varje plats, antingen använder du deras riktiga namn eller smeknamn för att göra det än mer personligt. Personliga detaljer eller små utmaningar under tallriken som ska genomföras under kvällen, ett handskrivet brev eller en enkel blomma i servetten gör dukningen och middagen personlig. Enkla gester om du vill att dina gäster ska känna sig lite extra speciella.

Ge dukningen och middagen en extra mysfaktor genom att addera belysning. Komplettera med ljuslyktor, ljusstakar eller ljusslingor för att förhöja stämningen och förläng middagen. 

BJUD PÅ SOMMARENS GODASTE SALLAD

Bjud dina gäster på sommarens godaste sallad. Enkel att göra och supergod att äta.

DU BEHÖVER:

1/2 Surdegsbröd
1 msk Olja att steka i
500 g Babyspenat
200 g Cocktailtomater
250 g Jordgubbar
2 st Avokado
1 st Rödlök alt 3 salladslökar 
2 st Mozzarella
40 g Pinjenötter eller pistagenötter 
Saften från 1/2 citron
1 msk olja att ringla över 
1 msk vit balsamvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:

Skär upp brödet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna och häll i olivolja. Stek brödet i oljan tills det fått en gyllenbrun färg.

Skär upp tomaterna, avokadon och jordgubbarna, spara rödlöken till sist.

Förbered mozzarella, häll av spadet och skär upp den i lagom stora bitar. Lägg ner babyspenaten och de uppskurna grönsakerna i en serveringsskål eller lägg upp på tallrikar.

Hacka pinjenötter eller pistagenötter att toppa salladen med. Ringla till sist över vit balsamvinäger.

Ät den som den är eller komplettera med grillad kyckling eller lufttorkad skinka.

Servera och njut!

sommarsallad px

HA ROLIGT TILLSAMMANS 

Det är sen gammalt att det är gästerna som gör festen, så kom ihåg att ha roligt tillsammans. Med vissa människor kan man prata oavkortat i timmar och med andra är det inte lika lätt. Då rekommenderar vi att du har förberett några enkla spel som man kan prata kring samtidigt som man spelar och har roligt tillsammans. Oavsett om det är ett kortspel eller ett strategispel på bordet så bidrar det till att lätta upp stämningen under middagen.

Njut av sommarens härliga stunder tillsammans med nära och kära vid en matplats skapad med omsorg och kärlek.

MER INSPIRATION