Westville matbord Nagano stol

GUIDE ATT VÄLJA MATBORD

VILKET MATBORD PASSAR DIG?

Finns det någon möbel som symboliserar gemenskap mer än vad matbordet gör i våra hem? Vi på Rowico Home tycker att matbordet och matplatsen är en social samlingspunkt och fungerar som hemmets hjärta. Vilken typ av matbord passar bäst hemma hos dig? 

OLIKA TYPER AV MATBORD

Det finns en mängd olika typer av matbord att välja mellan, allt ifrån runda och ovala matbord till barbord eller flexibla klaffbord. Valet beror på hur det ser ut hemma hos dig. Om du har gott om plats i ditt hem har du möjlighet att välja helt efter din egen smak.

1. Runt

2. Ovalt

3. Rektangulärt

4. Klaffbord & slagbord

5. Barbord

Filippa runt vitpigmenterat bok

1. RUNDA MATBORD

Runda matbord är det mest sociala matbordet på grund av dess inbjudande form. Fördelen med ett runt matbord är att ingen hamnar ”ute på kanten” av bordet, utan alla middagsgäster bjuds naturligt in till samtalen och gemenskapen. Har ni ett rum som inte är så stort där ni bara får plats med ett litet matbord? Runda matbord finns ofta i mindre storlekar och dess form lämpar sig väl i mindre rum där de trots platsbristen skapar en luftig känsla.

När ni ska välja storlek på ert runda matbord så är det viktigt att ni vet vilken diameter och omkrets bordet tillåts att ha i förhållande till rummet som det ska stå i. En diameter på exempelvis 100 centimeter ger en omkrets på ca 314 centimeter. Vid dukningar är det att föredra att varje person vid matbordet får cirka 70 centimeter var. Viktigt att ta i beaktande är även att matbordsstolarna ökar matbordets omkrets. Om ni har stolarna indragna till bordets kant så bör ni räkna med att omkretsen ökar med 20 centimeter för varje stol.

TIPS! Våga placera matbordet i mitten av ett rum och skapa en central samlingsplats. Ofta uppfattas rummet som mycket mer inbjudande och harmoniskt när möblerna är placerade i rummets centrum. Testa dessutom att placera det runda matbordet på en rund matta, för att förstärka helhetskänslan och symmetrin ytterligare.

2. OVALA MATBORD

Det ovala matbordet är en perfekt mix mellan det rektangulära och runda bordets alla fördelar. Med ett ovalt matbord så behåller ni de generösa långsidorna som ett rektangulärt matbord har, samtidigt som ni får ta del av det runda bordets sociala och runda kanter.

De runda kanterna hos det ovala matbordet är även en perfekt säkerhetsåtgärd för småbarnsfamiljer. Ni slipper oroa er över att era barn ska råka gå in i en vass bordskant.

Många ovala matbord innehåller en iläggsskiva som gör det möjligt att förlänga matbordet vid större middagssällskap. Denna funktion gör det alltså möjligt att till vardags ha ett mindre matbord, som med några enkla manövreringar, kan förvandlas till festens mittpunkt eller middagens centrum.

Har du en mindre bostad och vill få extra sittplatser vid matbordet? Ett runt bord med iläggsskiva kan vara den idealiska lösningen för dig. Då har du flexibiliteten att välja om du vill ha ett ovalt eller runt bord som passar vid olika tillfällen. Skulle du senare flytta till ett större bostad har du redan ett större bord.

TIPS! Vid större middagsbjudningar kan ni med fördel placera maten i mitten av det ovala matbordet, förslagsvis på en rund bricka som går att snurra. På så vis får alla runt bordet möjlighet att ta av maten, vilket kan skapa en extra social stämning.

Tyler matbord brun Amesbury stol
Tyler matbord brun
Glenside matbord ek Amesbury stol beige

3. REKTANGULÄRA MATBORD

Det rektangulära bordet är den vanligaste modellen av matbord. Dess stora fördel är möjligheterna till en symmetrisk och stilren inredning i rummet. Det är enkelt att placera ut ett rektangulärt matbord utefter rummets väggar, då väggarna i ett rum i regel alltid står i 90 graders förhållande till varandra. Detta gör att de rektangulära matborden tar mindre plats i rummet än de runda matborden.

De rektangulära matborden har en stor fördel när det kommer till dess olika mått gällande längd och bredd. Man kan exempelvis behöva ett långt matbord, men inte vara i lika stort behov av att det ska vara lika brett. Vid runda eller fyrkantiga bord så är dessa mått låsta till varandra, där de rektangulära bordens mått är mer flexibla. Dessutom finns det ofta möjlighet att addera tilläggsskivor på rektangulära matbord vilket gör dem ännu mer flexibla. 

TIPS! När ni köper ett rektangulärt matbord så kan det vara snyggt att bryta av de hårda och kantiga konturerna med lite mjukare former. Ni kan välja matbordsstolar med rundare former vilket kan skapa en lugnare och mer harmonisk inredning.

Brockton matbord

 

4. KLAFFBORD & SLAGBORD

Flexibla klaffbord passar utmärkt som köksbord. Detta beror främst på att de är väldigt flexibla och lätta att placera i våra nordiska hem. Likt det rektangulära matbordet så kan klaffbordet också, med fördel, placeras utmed rummets väggar för att vinna mer utrymme i rummet till annat.

Ett slagbord har flexibla klaffar på två sidor. Denna typ av matbord är optimal om man till vardags inte är i behov av ett stort matbord men vid större tillställningar har möjlighet att rumsligt använda sig av ett större matbord. Den fällbara klaffarna gör det snabbt och enkelt att förlänga bordet utefter behov.

TIPS! Ni kan lätt bryta av de fyrkantiga formerna och skapa mer dynamik med bordsdekorationer. Testa att duka med runda bordsunderlägg eller sätt fram runda ljusstakar på bordet vid fina middagar.

5. BARBORD

Ett barbord är praktiskt i det lilla hemmet eller i ett mindre kök. Barbordet är inte bara praktiskt för det mindre hemmet utan fyller även en viktig funktion för större hem då barbordet kan vara lämpligt som en köksö. Ett barbord fungerar även när man vill läsa läxan, arbeta, har gäster som vill sitta i köket och umgås medan man lagar mat eller bara vill ha en lugn stund med en kopp kaffe. Barborden är högre än vanliga matbord och med snygga barstolar till blir det en funktionell matplats. Den extra bordsytan blir perfekt som ståbord när det är dags för kalas och det behövs extra stå- och sittplatser.

TIPS! Se till att välja rätt barstolar till ditt barbord. Standardhöjden på ett barbord är 90 centimeter och då passar pallar eller barstolar med en sitthöjd på 65 centimeter perfekt.

Jenson barbord
Jenson barbord Alpha barstol
Lotta barbord Carmen barstol

MER INSPIRATION