Trender 2022 hero

TRENDER INREDNING 2022

VAD TRENDAR I ÅR?

Vad som är årets inredningstrender är alltid av stort intresse. Vi tog hjälp av inredaren Ulrika Sjöö Wiberg för att inspirera och förmedla vad vi ser trendar under 2022.

Trender 2022 pastell zoom

HÅLLBARHET

Trenden är hållbara material och då är trämöbler att föredra. Dels är många trämöbler framtagna av trä från ett hållbart skogsbruk och om man tar hand om sina trämöbler blir de bara vackrare med åren och håller i många, många år. En trämöbel är även attraktivt på andrahandsmarknaden, så de kan få både två och tre ägare genom åren.

NATURTRENDEN MED PASTELL

Naturtrenden med neutrala och jordnära färger är fortsatt stor. Att ha en grund med ljusa träslag, blandat med bruna och greige toner är därmed fortsatt helt rätt, men nu handlar det om att våga blanda olika naturmaterial och vårens hetaste trend – ljusa pasteller, inspirerat av 80-talet.

INREDNINGSTIPS

Pastelliga nyanser i lila och blått samt grönt trendar stort i år, så det handlar om att inte vara rädd för att ta in färg. Du behöver inte gå hela vägen med dessa färgerna i möblerna utan håll basen lugn och inred sedan med exempelvis lila textilier.

– 50 nyanser av lila är hett! Om det känns vågat att ta in det i sitt hem så börja med ett fåtal textilier så som kuddar, plädar, inredningsdetaljer och blommor, säger Ulrika Sjöö Wiberg, och visar upp en fräsch kombination av lavendeltoner.

SAMMA SOFFA MEN OLIKA UTTRYCK

Ulrika stylar om NESS soffan och påvisar hur snabbt man kan förändra med färg. Samma soffa får helt olika uttryck beroende på vilka färger man sätter till den naturfärgade grunden.

– Väljer vi att, istället för lavendeltonerna, plocka in blått och blanda med nude-färgat så får soffan ett helt annat intryck och trädetaljerna samt soffbordet i ek framhävs på ett otroligt läckert sätt.

Till sist vill Ulrika visa upp den gröna trenden och får in naturkänslan i rummet.

– Med grönt i soffan får rummet en avslappnande och harmonisk känsla. Att dessutom ta in naturen genom blommor skapar både en extra detalj men också ett otroligt lugn. Något som många efterfrågar i sina hem efter spåren av pandemin, berättar Ulrika.

Trender 2022 Ness soffa lilakuddar
Trender 2022 Ness soffa blå kuddar
Trender 2022 Ness soffa gröna kuddar

ATT SATSA PÅ 2022

Ulrika sammanfattar sina tankar kring inredningstrender 2022.

– 2022 känns som ett år där hemmet fortsatt har en väldigt central roll. Vi vill skapa våra oaser där vi får lugn, återhämtning och kan umgås. Att då välja en naturnära bas är oftast rätt för de flesta, och sedan kan man addera med de pastelliga trendfärgerna samt osymmetriska och vågiga former som är helt rätt både i möbler, väggar och inredningsdetaljer. Men för den som vågar sticka ut får man gärna använda lite kraftfulla färger både på väggar och inredning. Glöm inte heller växter och blommor, det skapar ofta en extra känsla i inredningen och dessutom inger det en lugn. Så nu i början av 2022 är rådet att ta in färg samt växter i inredningen och njut!

Trender 2022 Ulrika pastell
Ulrika trender 2022

MER INSPIRATION