sommarhus i Mellbystrand px

GUIDE ATT INREDA ETT SOMMAR­BOENDE

HUR INREDER MAN EN SOMMARSTUGA?

Hur ska man tänka när man inreder en sommarstuga? Vi ger dig våra bästa tips på hur du ska tänka när du inreder sommarstugan.

6 INREDNINGSTIPS TILL SOMMARSTUGAN

Att inreda ett sommarboende skiljer sig från att inreda en lägenhet eller ett hus. Oftast är det många personer som ska dela på en mindre yta, oavsett om det är ett sommarhus, en sommarstuga eller ett fritidshus som du ska inreda. 

– Målet är att skapa en härlig miljö och atmosfär som förknippas med avkoppling.

Nedan har vi listat 6 inredningstips på vad som är viktigt att tänka på när du inreder din sommarstuga.

vit gardin sommarhus px
mellbystrand px

1. INBJUDANDE SÄLLSKAPSYTOR 

Semester är något många förknippar med att umgås och vad är då bättre än en inbjudande sällskapsyta för sena sommarkvällar? Att ha en TV på semestern eller i sommarboendet känns överskattat; istället för att fokusera på skärmen, bör man fokusera på varandra. Genom att placera två härliga soffor mittemot varandra och ett soffbord i mitten bjuder man in till samtal som enkelt varar in på småtimmarna.

Ett annat alternativ är att välja en stor bekväm soffa med ett härligt sittdjup som man kan krypa upp i, kombinerat med ett inbjudande soffbord och härliga fåtöljer. Inred soffan med härliga kuddar och plädar för att maximera mysfaktorn. 

2. EN MATPLATS ATT SAMLAS VID

Eftersom sommarboenden ofta används för att välkomna familj och vänner är det viktigt att ha en genomtänkt matplats för sommarens alla frukostar, luncher, fikastunder och middagar.

Att välja ett flexibelt matbord som kan anpassas efter hur många som är på besök är absolut att föredra i både större och mindre sommarboenden. Välj mellan runda bord med iläggsskiva eller rektangulära bord med tilläggskiva, alternativt ett klaffbord om du har begränsat utrymme.

En flexibilitet när det kommer till både bord och stolar är en stor fördel i ett sommarboende. Väljer du ett flexibelt matbord kan det enkelt tas fram en iläggs- eller tilläggsskiva för att få rum för fler. Stapelbara stolar är perfekta för sommarboendet eftersom de är enkla att förvara och smidiga att ta fram när man behöver några extra stolar runt bordet.

Ljusa trämöbler förknippas med sommar och ger en naturlig, luftig och ljus känsla. Vill du skapa kontraster och låta matplatsen sticka ut och stå i centrum är det trevligt att bryta av med ett mörkbrunt matbord till den ljusa miljön som ofta finns i sommarboenden.

3. ETT HARMONISKT SOVRUM

Semester är en tid för avkoppling och vad kan då vara viktigare än en härlig natts sömn i ett genomtänkt sovrum med ett harmoniskt och avkopplande intryck för sommarens alla morgnar, kaffekoppar och frukostar på sängen?

En nätt sänggavel i vitpigmenterat utförande, i skandinavisk design som fint ramar in sängen och skapar en härligt somrig känsla. Komplettera med sängbord i samma utförande för att skapa en fin helhet och en plats att lägga boken och ställa kaffekoppen på.

Inred med ljusa, lätta gardiner i linne och kombinera med en något mörkare gardin för att enkelt kunna dra för när du vill sova lite längre och inte bli väckt av sommarens tidiga soluppgång. En klädhängare i sovrummet blir en fin detalj samtidigt som du enkelt kan hänga upp morgonrocken innan du kryper ner i sängen.

Speglar skapar en härlig rymd i både stora och små sovrum. Välj antingen en vägghängd spegel eller en spegel som du kan ha stående på golvet. Golvspeglar ger ett avslappnat intryck som passar perfekt in i sommarstugans sovrum.

4. EN PRAKTISK OCH VÄLKOMNANDE HALL

Oavsett väder och vind behöver man någonstans att ställa skor, lägga nycklar och hänga upp sommarjackan eller kavajen. En minimalistisk och genomtänkt hall där var sak har sin plats underlättar flödet genom sommarhuset.

Det som man behöver mest plats för i en sommarstuga är förvaring av skor. Här ska det rymmas sandaler, flip flops, promenadskor och sneakers. För att enkelt organisera det som ska rymmas i hallen rekommenderar vi att du inreder hallen med en skohylla samt en sittbänk med dold förvaring. Fullborda hallinredningen med en stilren klädhängare eller kroklist och ett nyckelskåp med spegel och dold förvaring.

5. HÄMTA INSPIRATION FRÅN OMGIVNINGEN

Ett sommarhus, sommarstuga eller fritidshus är ofta beläget på en plats där naturen får vara huvudperson. Det är oftast platsen som får oss att vilja vara där och åka tillbaka varje sommar. En fin idé för att omfamna omgivningen runt omkring är att inspireras av naturens färger, nyanser och material och inkludera det i inredningen.

– Låt sommarstugan bli en del av omgivningen.

mellbystrand strandpx
blommor px
flätadstolsdyna px

6. SKAPA EN PLATS FÖR AVKOPPLING

Det är fantastiskt mysigt att vara en stor familj med många barn och vänner som spenderar semestern tillsammans. Även om gemenskapen är underbar är det otroligt viktigt att prioritera egentid för att ladda batterierna och komma ner i varv. En härlig hängmatta under ett skuggigt träd en ljummen sommardag, eller en skön fåtölj nära ett fönster för att ta vara på utsikten, även när det är mulet och dåligt väder är verkligen att föredra.

Om det finns utrymme är det perfekt med en liten bokhylla eller ett skåp där du kan förvara dina favoritmagasin, böcker och sällskapsspel.

MER INSPIRATION