Sullivan soffbord vitpigmenterat

GUIDE ATT VÄLJA SOFFBORD

VILKET SOFFBORD PASSAR DIG?

Vilket soffbord passar just dina behov och önskemål bäst? Ska du ha ett satsbord? Kanske behöver du komplettera med ett sidobord? Ett nytt soffbord tillsammans med lite nya kuddar och en pläd kan även lyfta en gammal soffa och få den att kännas som ny.

TIPS NÄR DU SKA VÄLJA SOFFBORD

Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan du köper ett soffbord. Allt för att du ska känna dig nöjd och välja något som blir hållbart i många år. Vilken form och vilket material gillar du bäst? Hur högt ska soffbordet vara för att passa din soffa? Att placera flera mindre satsbord tillsammans kanske är den bästa lösningen för just dig? 

1. FORM

2. HÖJD

3. MATERIAL

4. SATSBORD SOM SOFFBORD

Colton ovalt soffbord

1. FORM

Runda soffbord är en vanlig form på soffbord. Om du dessutom har en ganska rak och stram soffa med schäslong mjukar den runda formen upp helheten i rummet. Om du har barn är dessutom de rundade kanterna hos det runda eller ovala borden en perfekt säkerhetsåtgärd och du slipper oroa dig över att barnen råkar gå in i en vass bordskant.

Dock är det inte alltid som ett runt soffbord passar i vardagsrummet, utan ibland är det bättre att satsa på ett rektangulärt. Om du har två soffor mittemot varandra passar det bäst att ha ett rektangulärt soffbord. En hylla under kan vara praktiskt att lägga snygga böcker på eller annat fint man vill lyfta fram. 

Holton soffbord ek
Ness soffa soffbord

2. HÖJD

Det är viktigt att tänka på hur hög din befintliga soffa eller fåtölj är, så att soffbordet inte blir för lågt eller för högt. Låga bord ger ofta ett elegant intryck men är inte speciellt praktiska om du exempelvis vill äta vid bordet. Standardhöjden för soffbord är ungefär 45 cm. En vanlig regel är att köpa ett soffbord som är ungefär lika högt som soffans sitthöjd.

Shelton soffa grå Shelton soffbord svart
Shelton soffbord svart detalj
Sullivan svart

3. MATERIAL

Vad ska du använda ditt soffbord till? Eller snarare hur mycket ska du använda det? Soffbord i högtryckslaminat är det bästa alternativet om du vill ha ett praktiskt bord som är lätt att torka av. Glas är tåligt men kräver att det torkas av ofta då det lätt får fläckar och damm syns. Marmorskivor har blivit vanliga och är tåliga men känsliga för vätska då marmor är ett poröst naturmaterial som absorberar vätskor.

Soffbord i trä är hållbara och ger ett harmoniskt intryck till ditt hem och matchar de flesta nordiska golv. Fundera på om det är ett lackat eller oljat soffbord du vill ha. Lackat behöver inte skötas om på samma sätt som ett oljat soffbord, som kräver en del underhåll för att hålla det fint. Läs mer om hur du vårdar dina möbler i våra skötselråd

Ness soffa mörkgrå Ness soffbord vitpigmenterat
Ness soffbord vitpigmenterat
Grafton satsbord svart

 

4. SATSBORD SOM SOFFBORD

Det är också vanligt idag att sätta ihop flera mindre satsbord i olika höjder så att de tillsammans bildar ett soffbord. Satsbord kan se ut på många olika sätt men oftast har du två bord i samma färg i varierande storlek som du köper som ett färdigt set. Självklart kan du också sätta ihop din egen variant och blanda två helt olika bord.

Fördelen med satsbord är att det är lätt, flexibelt och du kan antigen ställa dem ihop eller isär. Kanske vill du äta vid ditt soffbord och då är det lätt att bara flytta det ena bordet för att sedan ställa tillbaka det. Satsbord är även snyggt som avlastningsbord bredvid soffan.

MER INSPIRATION