brooklyn 108541 carmen 106231 px

GUIDE KOMBINERA OLIKA TRÄSLAG

VILKA TRÄSLAG PASSAR HOS DIG?

Vi besvarar frågorna många ställer sig när det kommer till att kombinera olika färger på trä. Är det okej att blanda? Vad är kalla och varma träslag? Vilka kombinationer fungerar bäst? 

KAN MAN BLANDA OLIKA TRÄFÄRGER OCH TRÄSLAG I INREDNINGEN?

Absolut! En viktig faktor för att skapa en personlig prägel i inredningen är att använda kontraster. Många är rädda för att kombinera ljusa och mörka träslag – eftersom rädslan för att de inte kommer att matcha upplevs som stor. 

Något som många ofta glömmer är att golvet inte måste vara i samma träslag som övrig inredning. För att slippa den direkta kontrasten mellan bord, stolar och golv kan det vara bra att lägga en neutral matta som både bryter av på ett fint sätt och skapar en naturlig plats där bord och stolar får vara i fokus.

Att välja samma träslag som en gemensam nämnare genom hela hemmet kanske verkar som en enkel uppgift, men sanningen är att det är väldigt svårt att hitta träslag som ligger exakt ton i ton. Det är enklare att skapa en fin mix av både ljust och mörkt trä som kompletterar och lyfter varandra.

Det vi tycker är viktigt att man har med sig när man väljer väggfärg och möbler är att hålla sig till samma underton.

traguiden moodboard varmaundertoner.png
traguiden moodboard kallaundertoner.png

VARMA ELLER KALLA TRÄSLAG?

När man diskuterar träslag och träfärger i inredningen, pratas det ofta om varma och kalla toner. Denna uppdelning handlar inte bara om mörka eller ljusa träslag eller träfärger, utan också om undertoner som skapar olika känslor och atmosfärer i hemmet. 

Det kan vara lite knepigt att komma fram till om man vill att inredningen ska gå mer åt varma eller kalla toner. Det är därför viktigt att du lyssnar på dig själv och ser till din personliga åsikt. Vad tycker du är finast? Vad känns mest som du och din stil? För att bestämma vilken underton du föredrar kan det ibland vara lättast att titta på de möbler som du redan har och gillar. Vilken ton är det som är mest representativ? Är den varm, sval eller neutral? 

 

VARMA TRÄSLAG 

Varma träslag har en varm underton som ofta drar åt det röda, gula och orangea hållet. Exempel: Brun, naturek och vitpigmenterat

Träslag med varma undertoner utstrålar vanligtvis en känsla av värme med dess lite mer rödaktiga och gyllene toner. Varma träslag som går mot det mörkare bruna upplevs ofta som eleganta. 

KALLA TRÄSLAG

Kalla träslag har en sval underton som ofta drar åt färger som blått, grått och lila. Exempel: Mörkbrunt och vitpigmenterat.

Träslag med kalla undertoner upplevs ofta som minimalistiska, lugna och enkla. De kalla träslagen blir ofta väldigt ljusa och ger en fräsch, ren och luftig känsla till inredningen. 

NEUTRALA TRÄSLAG

Var landar då svarta och vita möbler? Vi skulle säga att dessa är två neutrala när det kommer till möbler och inredning. 

Svart och vitt kommer nämligen alltid att vara just svart och vitt. Två väldigt tacksama ytbehandlingar och färger som enkelt går att kombinera med både kalla och varma träslag. 

 

KOMBINERA OLIKA TRÄSLAG

För att återkomma till möjligheten att kombinera olika träslag i inredningen finns det flera sätt att skapa kontraster genom att matcha träslag och färger. Tänk att träslagen du väljer ska harmonisera med varandra utan att konkurrera. Nyckeln till en harmonisk och genomtänkt inredning är ofta att utgå ifrån förutsättningarna bostaden har för att få en så ombonad och välgenomtänkt känsla som möjligt. 

Nedan följer några idéer och förslag på hur man kan kombinera träslag i inredningen för att skapa en fin helhet och estetik. Vill du ha en tumregel att följa när det kommer till antal träfärger att kombinera, rekommenderar vi dig att välja två som du sedan blandar upp med textilier och detaljer. 

VITPIGMENTERAT OCH BRUNT I VARMA TONER 

En vacker kombination är vitpigmenterade bord tillsammans med mörkbruna stolar med sits i tyg som skapar en naturligt fin kontrast där både bord och stolar kommer fram utan att konkurrera med varandra. För att förhöja inredningen, addera mjuka textilier och stoppade möbler såsom soffor och fåtöljer, samt lägg till kuddar och kuddfodral med lekfulla mönster och former. Komplettera sedan med blommor som matchar säsongen för att ge rummet ytterligare liv och färg.

SVART OCH NATUREK MED KALLA UNDERTONER

Ekstolar med flätad sits i kombination med ett svart bord skapar en otroligt fin kontrast där de olika träfärgerna lyfter varandra. Det går självklart att kombinera även på andra hållet med ett bord i naturek och stolar i svart utförande. 

Mörka stolar i svart eller mörkt trä i kombination med matbord i vitpigmenterad ek harmoniserar fint och skapar en härlig kontrast. Även på andra hållet - ljusa stolar i vitpigmenterad ek går fint ihop med ett mörkbrunt eller svart bord.

 

ENHETLIG INREDNING MED KONTRASTER 

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är bord och stolar som kan kombineras med olika träslag. På bilden ovan ser vi hur man enkelt kan skapa en enhetlig miljö genom att matcha bokhyllan i ek med stolar som har liknande ryggstöd, ben i svart metall, sits i en naturligt grå nyans tillsammans med ett svart bord och en neutral matta som gör uttrycket mjukare. 

TIPS! Varma träslag går väldigt fint ihop med detaljer i mässing och kalla träslag passar perfekt med inredningsdetaljer i krom. 

KOMBINERA LJUST TRÄ MED SVART FÖR MER EFFEKT

Den ultimata kontrasten: vitpigmenterat och svart. Det är en oerhört effektfull kombination av färger och material. Bordet har en kall underton medan stolarna är neutrala. De svarta benen på bordet underlättar kombinationen och stolarna smälter naturligt in i matsalen. 

Om du har mycket ljusa färger och möbler är det fint att bryta av med en statement färg. Svart balanserar upp och framhävs i inredningen samtidigt som det ges plats åt de ljusa färgerna. 

KONSTEN ATT BLANDA SVART MED KALLA NYANSER AV BRUNT

Svart och brunt är en stilsäker kombination som skapar kontraster utan att någon av träfärgerna blir dominant. Börja med att välja färgkombination för att sedan gå in på design av stol och bord. Ovan ser vi samma bord med tre olika stolar, varje stol skapar olika intryck genom dess design. 

VÅRA REKOMMENDATIONER

  • Välj träslag som harmoniserar med varandra utan att konkurrera.

  • Välj en underton (varm eller kall) som är genomgående genom hela hemmet – i stället för att enbart gå på träslaget.

  • Håll dig till två olika tränyanser för att sedan blanda upp med andra material och färger som tillsammans skapar en fin harmoni i inredningen.

  • Mindre detaljer knyter ihop inredningen och ger ett genomtänkt helhetsintryck. ex. skärbrädor, brickor, ramar och hyllor. 

Sammanfattningsvis kan du självklart blanda olika träslag. Det ger en fin kontrast till inredningen som gör hemmet mer levande.

 

Vill du veta mer om hur du tar hand om dina trämöbler? Läs mer i våra skötselråd

MER INSPIRATION