louiselaurenius harlan

RECEPT AV LOUISE LAURENIUS VOL 15 Poké bowl

Smidig och fräsch lunch

Bjud hem vännerna till matbordet och låt dem komponera ihop sin egen poké bowl. Här tipsar Louise Laurenius om goda ingredienser.

Louise Laurenius Showroom pokebawl

RECEPT POKÉ BOWL (4 PER)

Detta recept kräver lite prepp, men du kan förbereda allt dagen innan och bara duka fram när gästerna kommer. Smidigare än så blir det inte att bjuda på något fräscht. Du kan naturligtvis variera ingredienserna efter tycke och smak, men här kommer mina bästa tips på råvaror som är gott att kombinerar i en poké bowl:  

4 portioner kallt jasminris

Edamamebönor

Rostade mandlar

Noriblad

Picklad ingefära

Vårlök

Soja

MARINERAD LAX, GÖR SÅ HÄR:

400 g salmalax

0,5 röd chili

2 salladslökar

1 stor näve koriander

2 cm ingefära

2 tsk sesamolja

2 msk soja

MANGOSALSA, GÖR SÅ HÄR:

1 mango

1 avokado

1 stor näve koriander

0,5 dl granatäppelkärnor

1 lime, juicen

Salt & peppar

Skär mango och avokado i kuber. Grovhacka koriandern. Blanda allt med granatäppelkärnor, limejuice och smaka av med salt och peppar. Förvara i lufttät burk i kylen.

louiselaurenius harlan chair px
louiselaurenius harlan chair2 px
louiselaurenius harlan chair3 px

PICKLAD RÖDLÖK, GÖR SÅ HÄR:

2-3 dl strimlad rödkål

2 msk sesamfrön

1 dl risvinäger

2 dl strösocker

3 dl vatten

Lägg rödkålen i en lufttät burk tillsammans med sesamfröna. Koka upp risvinäger, socker och vatten tills sockret lösts sig. Häll lagen över rödkålen och se till att all rödkål är täckt av vätska. Låt den picklade rödkålen stå i kylen över natten.

INLAGD GURKA, GÖR SÅ HÄR:

15 cm gurka

2 tsk risvinäger

1 tsk lönnsirap

1 nypa flingsalt

Skiva gurkan tunt på en mandolin eller med hjälp av en osthyvel. Blanda den med risvinäger, lönnsirap och flingsalt. Förvara i lufttät burk i kylen.

WASABIMAJONÄS, GÖR SÅ HÄR:

1 ägg

1 tsk risvinäger

1 nypa salt

2,5 dl matolja eller rapsolja

1-2 msk wasabi (beroende på smak)

Knäck ägget i en cylinderformad burk. Häll på risvinäger, salt, matolja och wasabi. Sätt ner en stavmixer i burken och dra den långsamt uppåt medan den arbetar. Majonäsen bör gå ihop på cirka 30 sekunder. Häll upp majonäsen i en spritspåse och förvara i kylen.

SERVERING

När det är dags för servering - ta fram alla ingredienser, inklusive kokt ris, edamamebönor, rostade mandlar, noriblad, picklad ingefära, vårlök och soja (eller andra ingredienser du föredrar) och låt dina gäster själv komponera sin poké bowl enligt deras egna preferenser. Blir en fantastisk kul aktivitet runt matbordet, samtidigt som det blir gott. Buon Appetito!  

MER INSPIRATION