Canwood loungestol vitpigmenterad

HISTOREN OM CANWOOD DESIGNERN JOHANNES LIF

MÖBELDESIGNERN BAKOM CANWOOD LOUNGESTOL

Möbeldesignern Johannes bor och verkar i Göteborg. Till vardags hittar man honom ofta i sin kreativa process i verkstaden på Sockerbruket. Det var bl a där som designen till Rowico Homes loungestol CANWOOD började ta sin form.

SNICKERI OCH KONSTNÄRLIGHET I BLODET

Johannes Lif är en 30-årig designer som har snickeri och konstnärlighet i sitt blod. Redan som barn hade han otaliga snickeriprojekt på gång i sin morfars konstnärsateljé. Ett naturligt steg blev sedan att studera finsnickeri med fokus möbler på Möbeldesignprogrammet på MLU, Malmstens Linköpings Universitet. Nu arbetar han som frilansare inom möbeldesign. 

Johannes Lif Rowico Home 1
Johannes Lif Rowico Home 2

DESIGNPROCESSEN

Johannes bor i Göteborg och arbetar ofta hemifrån i designarbetet, men när designen behöver testas i verkligheten så går han till sin verkstad på KKV, Konstnärernas kollektivverkstad, i Sockerbruket. Även en del designelement till loungestolen CANWOOD har Johannes testat i sin kreativa verkstad.

– När förfrågan om att designa en loungestol till Rowico Home uppkom fick jag direkt en tanke om att inspireras av den klassiska pinnstolen och enkelheten i shakerstilen. Jag har länge tyckt om det nätta i den amerikanska shakerstilen och inspireras också av de amerikanska Amish-snickarnas teknik vid tillverkning av möbler, främst pinnstolar. Ryggpinnarna är ofta gjorda av kluvna bitar av trä som rundats av till en rundstav vid infästningen mot sitsen. Resten av pinnen lämnas bredare för att ge bättre stöd åt ryggen. Jag återkommer ofta till den här typen av ryggpinne då den förenar form och funktion på ett så fint sätt. Detta, i kombination med sadelgjorden, har jag sedan omtolkat för ett samtida, mer nordiskt sammanhang, berättar Johannes.

Canwood loungestol brun
Canwood loungestol brun detalj

MER INSPIRATION