Willard modulsoffa

GUIDE: ATT VÄLJA SOFFA

VILKEN SOFFA PASSAR DIG?

Det kan vara svårt att veta vilken soffa man ska välja när man börjar titta på alla alternativ som finns. Börja med att fundera på om det är viktigast att sitta bra i soffan eller om det viktigaste är att kunna ligga och titta på film? Hur många personer ska kunna sitta i soffan och vad vill du ha för material?

Shelton soffa Pehr

5 TIPS NÄR DU SKA VÄLJA SOFFA

För att du ska känna dig nöjd vid nästa val av soffa så kommer här 5 stycken tips som kan vara bra att tänka på.

1. VAD SKA SOFFAN ANVÄNDAS TILL?

2. SOFFMODELL

3. STIL OCH FUNKTION

4. KVALITET OCH MATERIAL

5. VÅGAR MAN KÖPA SOFFA PÅ NÄTET?

1. VAD SKA SOFFAN ANVÄNDAS TILL?

Börja fundera på hur soffan hemma hos dig ska användas. Letar du efter en skön och rymlig soffa för att kunna ligga ner och vila samt kolla på tv? Eller är det viktigaste att du sitter bra när du har vänner över eller när du sitter och jobbar? Finns det barn eller djur i hemmet så kanske en soffa med vändbar och tvättbar klädsel är att föredra.

2. SOFFMODELL

Den soffmodellen du väljer behöver matcha dina behov, livsstil och smak. Det finns en mängd olika modeller så som 2-sits, 3-sits, 4-sits, hörnsoffa, divansoffa och u-soffa. Vilken som passar dig beror främst på hur många personer du vill ska få plats samt hur stort rummet är som soffan ska vara i.

En bra tumregel är att soffan ska få ta plats i ett rum men inte ta över, det får inte bli trångt i rummets övriga ytor. Mät gärna upp soffans mått i rummet så att du får en känsla för hur stor soffan verkligen är. Glöm inte heller att mäta så att du kan få in soffan i hemmet genom trapphus och entrédörrar.

Om du har svårt att välja vilken modell du vill ha så är den raka 3-sitssoffan förmodligen den mest vanliga typen av soffa och ett säkert kort. En 3-sitssoffa passar i de flesta hem och den modellen är oftast enkel att placera samt flytta runt när man tröttnat på sin möblering. En rak soffa kan även fungerar bra som en rumsavdelare och om du behöver mer sittplatser kan du välja att köpa två soffor som du ställer som ett L eller mitt emot varandra med ett soffbord i mitten.

En modulsoffa är även ett bra val om du är osäker på vilken modell som passar dig eller om du har planer på att flytta, då kan du öka eller minska moduler efter behov. 

3. STIL OCH FUNKTION

För att få den känsla du vill att soffan ska inge behöver du fundera på om den ska vara modern, klassisk eller retro? Vill du ha breda eller smala armstöd? Lösa eller fast ryggkuddar? Vilket sittdjup ska soffan ha? Vill du sitta upprätt och lätt kunna resa dig ur soffan ska du välja en soffa som inte är så djup. Vilken färg? Ska soffan sticka ut i inredningen eller vara mer neutral? Vill du ha en viss benhöjd så att du lätt kan komma under soffan med en dammsugare?

Shelton soffa lösa ryggkuddar

SHELTON soffa med lösa kuddar och höga ben

4. KVALITET OCH MATERIAL

Trots att många soffor ser mer eller mindre ser likadana ut, kan de variera en hel del i pris och kvalitet. Det yttre materialet och stoppningen avgör vilken kvalitet soffan har. Är det bara kallskum eller även fjäderfyllning i kuddarna? Är det FSC-certifierat trä i soffan som tar hänsyn till människor och miljö? Är det ett slitstarkt tyg? För en soffa som står i hemmiljö bör man ha minst 15.000 martindale och för offentlig miljö 30.000 och uppåt. Är det vändbara kuddar? Allt detta påverkar soffans pris men så klart även kvalitén vilket gör en soffa mer hållbar över tid.

5. VÅGAR MAN KÖPA SOFFA PÅ NÄTET?

När du köper en soffa på nätet är det viktigt att noggrant läsa produkttexter som beskriver soffans material, mått, färg och komfort. Ofta kan man beställa hem ett tygprov för att få en känsla för tyget. Känner du dig ändå lite osäker så kan du ofta kontakta kundtjänst för att få vägledning eller information om var du kan provsitta soffan.

När du tänkt igenom alla dessa frågeställningar kommer du förhoppningsvis ha kommit fram till vilken soffa som passar hemma hos dig.

MER INSPIRATION