Auckland matta

GUIDE ATT VÄLJA MATTA

VILKEN MATTA PASSAR VAR?

Ett enkelt sätt att skapa en mysig och hemtrevlig känsla är med mattor. Det är dock viktigt att köpa rätt matta. Många gör misstaget att välja en för liten matta vilket kan göra att det bara ser trångt ut och det skapar inte en snygg inramning av till exempel matgruppen. I vår mattguide har vi tagit fram några enkla tips som kan vara bra att tänka på inför valet av en ny matta.

MATTA TILL MATPLATSEN

Ett vanligt misstag som görs vid köp av en matta till matgruppen är att glömma bort stolarna. När du ska ha en matta under en matgrupp så bör mattan vara ungefär 60 cm bredare än matbordet, både på längd och bredd. Det är en god marginal för att hålla alla stolarna innanför mattkanten, även när de är utdragna.

REKTANGULÄRT MATBORD

Vår rekommendation utifrån möblemanget nedan med ett BROOKLYN matbord i storlek 220X95 cm är vår ullmatta AUCKLAND i storlek 340X240 cm.

Matta rektangulärt matbord

RUNT MATBORD

Om du har ett runt matbord likt vårt YUMI matbord, i storlek 115 cm, är vår runda ullmatta AUCKLAND i storlek 250 cm en perfekt match.

Matta runt matbord

TIPS! Välj en slitstark matta vid matplatsen och välj ett material som exempelvis ull som är lätt att rengöra om olyckan är framme. Tänk även på att välja form på matta utifrån form på bord.


MATTA TILL VARDAGSRUMMET

När man ska köpa en matta till soffgruppen i vardagsrummet bör man välja en väl tilltagen matta som skapar rymd och ger en mer ombonad inredning. En bra tumregel är att ha minst 40-50 cm matta kvar vid varje kortsida. Om ytan tillåter är det en fördel om hela soffgruppen står på mattan.

MATTA TILL EN MINDRE SOFFGRUPP

Vår rekommendation utifrån möblemanget nedan med en SHELTON soffa i storlek 218x91 cm med tillhörande soffbord är vår ullmatta AUCKLAND i storlek 340x240 cm.

Matta vardagsrummet soffa

TVÅ SOFFOR MITT EMOT VARANDRA

Om du har två soffor, likt SHELTON, med tillhörande soffbord är vår ullmatta AUCKLAND i storlek 400X300 cm att rekommendera.

Matta vardagsrummet 2 soffor

MATTA TILL EN STÖRRE SOFFGRUPP

Alternativet är att låta soffgruppen stå en bit in på mattan, det gör att den hålls på plats och skapar en sammanhängande helhet kring soffgruppen. Om du även har fåtöljer vid din soffa så välj en så stor matta som möjligt, så att allt blir inrammat och skapar en helhet.

Utifrån möblemanget nedan med en SHELTON soffa med tillhörande soffbord och sidobord samt två PRESCOTT fåtöljer är vår ullmatta AUCKLAND i storlek 400X300 cm tillräckligt stor för att fungera bra.

Matta vardagsrummet soffgrupp

TIPS! Välj färg eller mönster som du tycker om och matchar resten av inredningen i rummet. Det skapar harmoni och en bra känsla i rummet.

 

MATTA TILL SOVRUMMET

Det är lätt att glömma bort en matta i sovrummet, men vem vill inte sätta ner sina fötter på något mjukt när man kliver upp ur sängen? Vi tror att de flesta vill det och det skapar också en ombonad och mysig känsla i sovrummet.

Mattan man väljer till sovrummet ska vara rejäl. Det som sticker fram under sängen ska kännas som det är ”mycket” matta, minst 50 cm på varje sida. Lite beroende på vilken känsla du vill ha kan du välja att lägga en matta helt under sängen eller en bit under sängen så att sängborden står fritt.

Matta sovrummet 1
Matta sovrummet 2

TIPS! Välj en mjuk matta som exempelvis en ullmatta, det gör att det blir varmt och känns skönt att sätta ner fötterna på.

MER INSPIRATION

Vill du har mer inspiration, tips om hur du inreder ditt hem eller veta mer om senaste nytt? Vi älskar inredning och vår ambition är att du ska öka kärleken för ditt hem. Här är några artiklar vi tror att du kommer gilla...

GUIDE: ATT VÄLJA SOFFBORD

DESIGNA DITT EGET MATBORD

GUIDE: ATT VÄLJA MATBORD